سر انجام پس از تأخیر یک روزه، نتایج ده درصدی شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد. ده درصدی که هنوز به راحتی قابل تغییر است زیرا نود درصد از آرای مردم هنوز شمارش نشده است؛ لذا دلیلی وجود نداشت که کمیسیون انتخابات با ترس و هراس و با تأخیر یک روزه آن را اعلام نماید.
اما در مورد نحوۀ شمارش آراء، همچنان که تا کنون دقت شده باید با ترازوی عدل و انصاف دقت شود چرا که با وجود حضور گستردۀ مردم در انتخابات 16 حمل که در واقع یکی از پرافتخارترین صفحه تاریخ افغانستان را رقم زد، شمارش دقیق و بدور از تقلب آراء، احترام به حضور حماسی مردم در حماسه سیاسی و اجتماعی 16 حمل خواهد بود. و اگر مردم ببینند که در آرای آنان دستبرد زده شده است، دیگر تمایلی برای حضور در چنین صحنههای نخواهند داشت.
مردم ما ثابت ساخته اند که به آن حد از بلوغ فکری سیاسی رسیده اند که باید برای تعیین سرنوشت شان در صحنههای همچو انتخابات حضور یابند، اما هر نظام حاکمی نیز برای مشروعیت بخشیدن و مردمی جلوه دادن خودش، نیاز به این حضور مردمی دارد، منظور این است، همانگونه که مردم خواستار مشارکت و دادن نظر در روندهای چون انتخابات اند؛ یک نظام نیز برای ادامه حیاتش نیاز به حمایت مردمی دارد.
در قانون اساسی جمهوری اسلامی افغانستان توجه به آرای مردم از طریق انتخابات به عنوان مهم ترین ابزار اعمال حق حاكمیت مردم بیان گردیده است. دراین راستا از ویژگیهای اساسی نظام افغانستان، مدیریت امور كشور با اتكاء به آرای عمومی است كه در مادۀ چهارم فصل اول قانون اساسی و در اصول كلی آن آورده شده است.
بنابر این آنچه از نظام افغانستان به تصویر کشیده شده این نظام یک نظام مردم سالار با تکیه بر اسلامی بودن است. بنابراین در چنین سنخی از نظام نقش مردم بیشتر و پررنگتر خواهد بود. یکی از مصادیق مسئولیت مردم در چنین نظامی مشارکت مردم در عرصههای مختلف سیاسی و اجتماعی و همراهی با نظام و اسلام است. ( البته منظور ما از نظام، دولت حاکم نیست، بلکه ساختار کُلی نظام حاکم است، حالا هر رئیس جمهوری توسط انتخابات تبدیل شود نظام تغییر نخواهد کرد.)
بنابراین با تاکید بر اینکه حضور مردم در عرصههای سیاسی اجتماعی همچو انتخابات باعث هراس دشمنان کشور خواهد شد و بدیهی است، مشارکت مردم در عرصه انتخابات نشان دهندۀ آن است که ملت افغانستان نسبت به سرنوشت کشورشان احساس مسئولیت دارند. بدون تردید یکی از ابزارهای تأثیرگذار و تعیین کننده در ارزیابی سیاسی دولتها در حاکمیت کشورها، پشتوانه مردمی است که در بستر دموکراسی در دو جلوه انتخابات و فراخوانهای اجتماعی دیگر متجلی میشود. از این لحاظ ما همواره برای گذار از قله مرتفع سیاسی، به شدت به شکل گیری (حماسه سیاسی) نیازمندیم تا بتوانیم همراه با عبور از موانع و رکوردزنی جدید، به فرآیند بصیرتی کیفیت افزایی در گزینش و چینش انتخاباتی نیز بپردازیم و این امر، در اصل هم حماسه حضور و هم حماسه شعور است.
به هر حال پشتیبانی مردم از هر نظامی موفقیت و پیروزی را برای آن به ارمغان میآورد و موجب پیشرفت كشور در عرصههای مختلف میشود. مردم پشتوانه هر نظام هستند و همراهی مردم در انسجام و پایداری نظام موثر است و زمینهای را برای پیشرفت كشور به وجود میآورد. لذا با اعلام نتایج 10 درصدی انتخابات ریاست جمهوری خواه ناخواه عدهای شروع به انتقاد از عمکرد کمیسیون انتخابات خواهند کرد، اما مسؤولان در این کمیسیون باید بدانند که حفاظت از آرای مردم وظیفهای آنان است و خیانت به آرای مردم، خیانت به دین، کشور و مردم خواهد بود که ممکن است تبعات زیانباری نیز برای کشور بوجود بیاورد.
نویسنده: جواد سروری
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1756